TILL BOKNINGEN
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bålsta Simklubb

Jag vill att mitt barn ska börja i simskolan

Har jag förtur till nästa period om vi redan har en plats i simskolan?
Ja man har alltid förtur till nästa period om man redan har en plats i simskolan. Alla som redan har en plats kommer få erbjudande att fortsätta innan vi öppnar bokningen för övriga.

 

Vad kostar simskolan?

Det går att läsa om här: Avgifter i simskolan

 

Varför är fakturan i Maj högre än dom andra fakturorna under året?
För att i maj faktureras även  medlemsavgiften på 250:- per person, den faktureras en gång per år och gäller from 1 Juli tom 30 juni året efter.

Vad innebär det att ni delar upp terminen i perioder?

 

Vårterminen 2024

Period 1 är   8 st simtillfällen på söndagar mellan 14/1 tom 3/3         Bokning sker i  December månad
Period 2 är   8 st simtillfällen på söndagar mellan 10/3 tom 5/5        Bokning sker i Mars månad

 

 

 

Varför gör ni annan bedömning i simkunskapen än skolans kunskapskrav?
I skolans simundervisning lär man sig inte ”regelrätt” simning, Vi lär barnen så mycket mer än bara kunna ta sig fram i vattnet.

Vi lär även ut tekniken i dom olika simsätten frisim, ryggsim, bröstsim samt fjärilsim. För att barnet ska få en större simkunskap.

Att kunna simma är en livsnödvändig kunskap som behöver uppdateras under hela livet. Så vi bedriver inte bara simskola utan även simkunnighet för att efter simskolan kunna gå vidare för att börja simträna.

 

Definitionen på simkunnighet är att kunna falla i vattnet, få huvudet under vattenytan, simma upp till vattenytan, simma 200 meter varav 50 meter på rygg. Allt ska ske i en följd och utföras på djupt vatten utan att stanna. Tänk på att simkunnighet i pool skiljer sig mot att simma i öppet vatten. 

 

Varför delar ni upp terminen i perioder?
För att simskoletillfällena ska bli mer sammanhängande, det ger en mer kontinuerlig träning för barnen.  Det blir endast uppehåll 1 gång i perioden istället för flera som det varit tidigare. Det ger oss möjligheten också att ta in nya barn mitt i terminen. Då slipper många barn vänta 6-8 månader innan dom kan få en plats. Nu kommer vi kunna erbjuda en plats snabbare. Detta kommer även öppna upp möjligheten att flytta upp barn snabbare som utvecklas fort. 

 

Föräldraengagemang
Bålsta simklubb är en ideell förening och behöver er föräldrars hjälp för att fungera. Man kan välja att hjälpa till att engagera sig eller att köpa sig fri från engagemang. Då använder vi dom pengarna till att avlöna ungdomar istället när vi hade behövt era föräldrars hjälp. Läs mer om föräldraengagemang här. Information om föräldraengagemang i simskolan

 

Lektionstid:

45 minuter (5 minuter samling/uppvärmning på land + 40 minuter i vattnet) 

Måste barnen duscha innan simträningen?
Alla barn ska duscha och tvätta sig utan badkläder innan man går in i simhallen. 

 

Det är hemmtävling en helg och simskolan har ett upphåll, får vi ersättning för det?

Nej!  När vi har en hemmatävling, har den helgen aldrig varit planerad för simskola. Utan simskolan får alltid sina antal planerad tillfällen per period eller termin ändå.

 

Vad krävs av mig som förälder?
Bålsta simklubb är en idell föreningen och drivs av engagerade föräldrar. Det är ett måste för att vår förening ska fungera. I grupperna baddarna tom pingvinerna behövs det alltid vuxna "hjälptränare för att grupperna ska kunna geomföras.

I grupperna fisken och uppåt måste alla familjer engagera sig med att hjälpa till vid två tillfälen per terminen. Vi behöver hjälp med avslutningar, knattetävlingar märkesutdelning mm. Vill eller kan man inte engagera sig så får man möjlighet att "köpa sig fri" från engagemang

Du kan läsa mer om vår föräldrapolicy här.

 

Varför aviserar ni fakturaran så tidigt som på vårterminen för höstrerminen och tvärtom?

Vi har ett högt tryck på vår simskola och våra träningsgrupper. För att vi ska i god tid veta hur många platser vi har att erbjuda till nästa period/ termin så behöver vi göra detta i god tid. Detta ger möjligheten till fler barn att få en plats i vår simklubb.

 

Hur vet jag om jag fått en plats till mitt barn?

Vi kontaktar dig via mejl när det finns en ledig plats i aktuell grupp. 

 

Hur anmäler jag mitt barn?

Du ställer ditt barn i vår kölista som du finns här: Till kölistan

 

Vad behöver mitt barn för grejer för att kunna delta i simundervisningen?

Simning är ingen materialsport! Ditt barn behöver badkläder och en handduk.

Bra är dessutom om barnet har håret uppsatt så inte håret hänger i ögonen och att att barnet ätit lite innan lektionen så det orkar med undervisningen.

Simglasögon använder vi generellt inte i Simskolan. Det är viktigt att barnen lär sig att simma och dyka utan glasögon eftersom det ger en större säkerhet och trygghet om olyckan är framme. T.ex. du hinner inte hämta simglasögon om du skall livrädda någon.

I hajarna är det frivilligt om barnen använder simglasögon eller inte eftersom barnen har huvudet i vattnet längre perioder och eftersom kloret då kan komma att svida en del i ögonen. Men det är då viktigt att glasögonen verkligen sitter bra och att barnen om ledarna ber om det alltid tar av sig simglasögonen utan protester.

Barnen skall alltid på anmodan från simlärarna ta av sig simglasögonen under lektionstid, då det är en säkerhet att kunna simma utan simglasögon och då det är väldigt viktigt att träna på att ha huvudet under vattnet och kunna titta under vattnet utan simglasögon.

 

Vad ingår i minisim-, simskoleavgiften?

Att lära sig simma är ofta kostsamt för en familj, särskillt om man har många barn. Bålsta simklubb är en ideell förening och vi jobbar hela tiden med att försöka hålla nere kostnaderna. Trots detta kostar simundervisning alltså pengar. Så vad går då pengarna framförallt till?

  • Ditt barn får lärarledda lektioner av utbildade ledare. Ledarna får både internutbildning (av pedagogiskt utbildade ledare med mycket lång erfarenhet av simundervisning både inom Bålsta simklubb och andra klubbar) och externutbildningar (via Svenska Simförbundet).
  • Bålsta simklubb betalar hyra till kommunen för att att kunna bedriva sin verksamhet i simhallen.

Det finns platser i Badden blå 1 och i Baddaren blå 2. Vad betyder siffrorna bakom gruppnamnet?

Det är ingen skillnad inom samma gruppnivå, siffran är enbart för att vi skall kunna skilja grupperna åt.

 

Vilken grupp/nivå skall jag välja?

Det är ganska vanligt att föräldrar bedömer sina barn mer simkunniga än simlärarna gör, detta beror på att vi ser små och stora detaljer som kan vara avgörande för framtida simutveckling som en oerfaren inte ser lika lätt. Alla barn är olika och behöver olika lång tid på sig att lära sig olika saker. Därför är det inte självklart att man flyttar upp en grupp efter varje period eller termin. Därför får alla barn som går i vår simskolan en bedömning av våra simtränare och den bedömningen går att se i medlemsappen under utmärkelser. Där kan ni även se om tränaren bedömmer om barnet är redo för att flyttas upp till nästa grupp.

 

 

 

Frågor och svar om ditt barn redan går i simskolan

Går mitt barn i rätt nivå/grupp?

Att placera in ett barn på rätt nivå (dvs i rätt grupp) är svårt. Dels har vi som föräldrar en tendens att överskatta barnets kunskap. Dels utvecklas barnen ryckvis. Som simledare försöker vi alltid se till barnens bästa utvecklingsmöjligheter i simning. Ibland ser vi brister hos barnen som man som föräldrer inte ser, brister som är jätteviktiga att rätta till för att barnet skall fortsätta att utvecklas framöver. Därför står en del barn stilla och stampar termin efter termin för att sedan flyga fram genom grupperna. För andra barn är det precis tvärt om.

 

Det är viktigt att som förälder och simledare ha en dialog om barnet och det är viktigt att våga fråga.T.ex. så är det stor skillnad på att ta sig fram 25 meter eller simma ett korrekt simsätt 25 meter, men det kan vara väldigt svårt att som förälder se skillnaden. 

Har du frågor om ditt barns utveckling så mejla gärna så återkommer vi så fort vi har tid.

 

Mitt barn har missat ett eller flera tillfällen, vad innebär det?
Vi har inga så kallade återsimtillfällen eller möjlighet att låta barnen gå en annan dag.

 

Varför får mitt barn inte simma i samma grupp som sin kompis?
Simning är inte som andra sporter indelat på åldergrupper utan är indelat på kunskapsnivå. Många sporter är indelade i  tex  Pojkar 11 eller Flickor 12. Simningen går helt efter kunskapsnivå vilket gör att åldrarna i grupperna kan variera.

 

Det är hemmtävling en helg och simskolan har ett upphåll, får vi ersättning för det?

Nej!  När vi har en hemmatävling, har den helgen aldrig varit planerad för simskolan. Utan simskolan får alltid sina antal planerad tillfällen per perid eller termin ändå.

 

När börjar barnen tävla?

Alla barn är olika och det får helt enkelt ske i barnet takt. Vissa barn tycker tävlingar är superkul och vill tävla jämt och andra vill inte tävla alls och det tar tid. Allt måste ske i barnets takt. Därför följer vi vi nu svenska simförbundet nya rekommendationer ang tävlingar för barn under 12 år.

Alla barn i grupperna fiskar, järnmärket och hajarna får möjlighet att pröva på att tävla på våra instegstävlingar eller på våra hemmatävlingar under terminen.  Är man redo och modig får man även följa med på borta tävlingar.

 

Många undrar vad begreppen flyta, glida och rotera står för och på följande länkar kan ni se lite av vad barnen skall kunna för att klara detta:

Flyta

Glida

Rotera

 

Vad skall jag tänka på som förälder?

Din roll som förälder är att se till att barnet är ombytt, duschat, har ätit och har gått på toaletten innan simskolan. Barn med långt hår skall även ha det uppsatt. Dessutom är du ansvarig att se till att vi har rätt kontaktuppgifter till barnet/er föräldrar för utskick, håll koll på utskick så ni inte missar någon viktig information. Men glöm inte det viktigste av allt - att dela barnens badglädje och uppmuntra alla framsteg.

 

Varför får vi föräldrar inte vara i simhallen när det är simskola?
Vi har märkt att undervisningen blir mycket bättre och harmonisk för barnen om det inte är föräldrar i simhallen. Barn tappar lätt fokus och många ännu mer om man dessutom har mamma eller pappa i simhallen. Endast föräldrar till barn som har speciella behov får upphålla sig i simhallen, men då ska man först haft en dialog med vår simskoleansvarig Petronella. 

 

Vi har ett barn i verksamheten, får de andra barnen syskonförtur?

Hur gärna vi än hade velat ge alla syskon syskonförtur så går det tyvärr inte. Vi skulle gärna utöka vår verksamhet så att alla barn fick en plats i vår simskola men bassängtiden vi har är tyvärr begränsad. Därför kan vi inte ge syskon förtur tyvärr, utan hänvisar dessa till nyanmälan. Dock så ger vi alltid förtur till barn vars föräldrar som kan tänka sig att hjälpa till som hjälpföräldrar i vår simskoleverksamhet.

 

När börjar nästa kurs, bekräfta plats och förtur till nästa termin?

Om ditt barn går i vår verksamhet så kommer du få mejl om när det är dags att bekräfta sin plats för nästa period, om ditt barn redan simmar i någon av våra grupper kommer du automatiskt få förtur till nästkommande period.

Om ditt barn däremot gör ett uppehåll en periodföre räknas det som nyanmälan och då får man ställa sig i kö igen.

 

Vad lär sig barnen i simskolan?

Att gå i simskola är så mycket mer än att "bara" lära sig simma. Simskolor blir allt mer och mer som en riktig skola med läroplan och en utalad metodik och pedagogik.  Att lära sig att simma ska vara kul! I simskolan övar deltagarna upp sin vattenvana och teknik i de fyra simsätten under lekfulla former som även ska uppmuntra till rörelseglädje. Inga förkunskaper krävs och vår rekommendation är att barn kan börja i simskola från 5 års ålder. För mindre barn finns Minisim

 

Vår simundervisning delas upp i olika nivåer; Baddaren,Pingvinen, Fiskarna och Hajarna. I Baddaren lär sig barnen att bli vattenvana, det vi brukar kalla för Simningens ABC. När barnen har blivit ordentligt trygga i vattnet är det betydligt enklare att lära sig att simma! I de följande gruppnivåerna tränar vi upp simsätten och förlänger successivt sträckorna som barnen simmar efter hand som simtekniken förbättras. De viktigaste målen i nivån Hajen är att deltagarna ska bli simkunniga* och behärska flera simsätt. Simskolan innehåller roliga, utmanande och progressiva övningar, både i vatten och på land. 

I Sverige utgår vi ifrån följande definition när vi talar om simkunnighet:

Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg. 

 

Varför skall mitt barn lära sig fjärilsim?

Fjärilsimmet har utvecklats ur bröstsimmet och så sent som 1948 räknades dem som samma simsätt, 1949 skildes simsätten åt och numera ställer sig många frågan varför barn på simskolenivå skall lära sig detta komplicerade men snabba simsätt? Sanningen är den att ett fjärilsim lär man sig inte på en kurs eller två, ett fjärilsim utvecklas långsamt. Men fjärilsimmet innehåller några moment som underlättar siminlärning i de andra simsätten och därför vill man från Svenska Simförbundets och Upsala Simsällskaps sida lära ut grunderna i fjärilsim så tidigt som möjligt.

1)      Fjärilsim utgår ifrån ett flytläge och en grundtrygghet i vattnet som underlättar inlärning av alla de fyra övriga simsätten.

2)      Fjärilsim bygger på en delfinkick vilken liknar delfiners och fiskars sätt att driva sig fram genom vattnet. Att lära sig denna kick/vågrörelse underlättar för barnen att komma framåt i vattnet framförallt i bröstsim men även i de andra simsätten.

Att lära ut grunden i fjärilsim vid tidig ålder skapar följaktligen trygga barn med en betydligt större känsla för vatten än barn som inte tränat och testat fjärilsim.

 

Varför skall mitt barn lära sig ryggcrawl?

Ryggcrawl är en variant på crawl då man simmar på rygg. Detta är ett avslappnade simsätt där rörelserna är mjuka och lätta för kroppen att lära in. Dessutom påskyndar träning i ryggcrawl inlärningen av crawl då balansen övas upp lika väl som att barnen kan koncentrera sig på rörelserna utan att behöva fokusera på andningen. Barn från cirka 2 års ålder kan därför om de är trygga i vattnet lära sig ryggcrawl.

 

Varför skall mitt barn lära sig crawl?

Crawl är om man tittar på urbefolkningar det simsätt som utvecklats på, oberoende av varandra, flest ställen i världen. Urinvånare i Australien, Nya Zeeland samt indianer i Nord- och Sydamerika simmade alla crawl eller med crawlliknande simsätt. Crawlet introducerades inte i Sverige förrän vid OS 1912, dvs cirka 100 år efter bröstsimmet.

Crawlet är ett snabbt simsätt och med rätt teknik lämpar det sig mycket väl för motionssimning där det är ett mjukt simsätt som inte sliter eller belastar kroppen. Människor med ryggproblem, knäproblem osv mår ofta mycket bra av att  simma crawl. Dessutom är crawlbentag och armtag lätta för små barn att lära sig då sparkarna på många sätt påminner om hur ett barn rör sig på land när det går och springer. Därför är det ett bra allternativ att lära barn som ännu inte är motorisk mogna för bröstsim grunderna i crawl. 

 

Varför skall mitt barn lära sig bröstsim?

Bröstsim är det simsätt vi av tradition lär ut i Sverige till barn. Anledningen att man för mer än 100 år sedan fattade detta beslutet handlade om enbart livräddande simning. Simsättet är utvecklat av en österrikisk militär (Ernst von Pfuel) kring sekelskiftet 1800 och lämpar sig att simma i kallt vatten med kläder eller mycket packning då bentagen ger ett bra driv och huvudet kan hållas ovanför vattnet. På så sätt kan man simma längre sträckor i kallt vatten utan att riskera nedkylning av huvudet. Detta är därför ett simsätt som även lämpar sig för svenska vatten och är ett alldeles ypperligt överlevnadssimsätt. Det är dessutom skönt att simma längre sträckor och socialt eftersom det går att simma och samtidigt prata. Största problemet med bröstsim är att barnen behöver lång tid på sig för att lära sig de riktiga rörelserna (och då framförallt de korrekta bentagen). Dessutom är barnen inte motoriskt mogna för att kunna genomföra bröstsimsrörelserna förrän vid cirka 6 års ålder. Därför har vi i Bålsta simklubb valt att ha två grupper på pinvinenivån som fokuserar på bröstsim, silverpingvinen där inlärningen av det drivande bentaget ligger som fokus och guldpingvinen där det sammansatta simsättet ligger som fokus.

När skolan i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet tog ansvar för att minska antalet drunkningsolyckor valde man eftersom undervisningen riktades mot barn som var 7 år eller äldre att endast undervisa barnen i bröstsim. Det är därför de flesta föräldrar till dagens simskolebarn lärt sig enbart bröstsim och livräddningsryggsim i simskola och skolan.

 

 

 

 
Guldsponsor
Bronssponsorer