TILL BOKNINGEN
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bålsta Simklubb

Om att tävla

Det är på tävlingar man upptäcker hur mycket man faktiskt förbättrar sig på sin träning. Klubbens fokus handlar inte om vart i resultatlistan man hamnar, utan om hur mycket bättre man blivit sedan sist. Att få ett nytt personbästa, ett ”pers” kan bli som ett kvitto på att den nya tekniken faktiskt funkar eller att man har blivit starkare är en sporre för att fortsätta träna.
Men tävlingar är också kul, att åka iväg till andra simhallar runt Stockholm och ute i landet tillsammans med kompisarna är också en sporre för att fortsätta träna och framför allt – att fortsätta ha roligt.

Innan tävlingen

Gruppens tränare informerar om aktuella tävlingar för respektive grupp. Några veckor innan tävlingen kommer en inbjudan till tävlingen ut via mail. I den står all relevant information inför tävlingen som t.ex. datum, tider och grenordning.

Anmälan till tävling

Anmälan till en tävling sker alltid via tränaren som anmäler till arrangerande klubb. Innan en tävling kommunicerar tränaren med simmarna om hen kan det datumet och vilka grenar hen vill tävla i.  Beroende på vilken grupp och tränare så sker kommunikationen för en tävling via kallelse på mail medan vissa tränare samlar in intresset från simmarna direkt i simhallen.

Tävlingar kan ibland var med flera pass och under flera dagar. Anmälan är bindande.

 

Fram till och med sista anmälningsdag kan simmaren ändra sitt deltagande i en tävling/aktivitet utan kostnad – I det fallet tar man kontakt med sin tränare och meddelar detta.

Sista anmälningsdag skickas alla anmälningar till tävlingsarrangören. Efter detta går det inte att få tillbaka anmälningsavgiften (40-90 kr / distans och deltagare, vilket klubben betalar). Uteblir en simmare utan att stryka sig blir det en DNS (Did Not Start) och det kan kosta klubben så mycket som 300kr per start.

Inför tävling

Någon vecka innan tävlingsstart publiceras startlistan på swimify.se. Bra att veta är att arrangörer ibland stryker deltagare vid för stort intresse och prioriterar då de med bäst anmälningstid (lägst). Det är såklart ingen avgift om man är struken. Sista steget är att det några dagar innan tävling skickas ut ett PM via mail där all klubb relaterad information står som t.ex. samlings tider, ansvarig tränare.

Till tävlingen tar man sig själv eller kommer överens med någon om skjuts. (Se vår Resepolicy) Vid sjukdom eller annat förhinder MÅSTE man meddela detta till tränaren som står som tränare på PM:et. När du kommer fram till tävlingen meddelar du att du är där till tränaren på plats.

Tävlingsdagen

Samling: Står på pm-et. Oftast samling vid simhallen.

Insimning: Man simmar in för att värma upp och mjuka upp muskler, hur mycket kan man fråga sin tränare. Insimningen brukar starta en timme innan tävlingen startar, man testar också startpallarna, ryggsimstarterna, kanske simmar man någon snabb 25:a för att få känna lite på vattnet och skaka av sig lite nervositet. Det finns alltid en sprintbana till detta.

Strykningar: Skall alltid lämnas in en timme innan tävlingen börjar. Därför är det SUPERVIKTIGT att eventuella strykningar har skickats till ansvarig tränare senast 1 timme före tävlingsstart.

Tävlingstiden: Då startar tävlingen. Man simmar i grenar och olika heat. En gren kan t.ex. vara 100 m bröstsim för pojkar 12 år och den går i så många heat som det finns anmälningar, de bästa anmälningstiderna simmar oftast i det sista heatet.

Uppvärmning: Detta är viktigt, lika viktigt som uppvärmning innan simträningen. Man gör sin uppvärmning ca 15 – 20 minuter innan sin start. Kolla med tränaren som är med när det är dags att värma upp. Efter hand lär man sig hur lång tid för loppet man vill värma upp. Det är viktigt att musklerna är varma och mjuka innan start så simmar man bättre och snabbare.

Start: Speakern ropar upp vilka som skall simma och på vilken bana man skall simma på (detta kan göras när föregående heat simmas, så lyssna noga på speakern). Simmaren går då till den banan man skall simma på. När detta är klart blåser först tävlingsledaren en eller flera korta signaler, för att simmaren skall göra sig redo, sedan kommer det en ihållande längre signal, då ställer man sig på startpallen. Sedan säger startern – på era platser – då ställer man sig i startposition, därefter går startsignalen.

OBS! Man måste stå helt stilla efter det att startern har sagt – ”på era platser”.

Lunchuppehåll: Brukar vara runt 1,5 – 2 timmar, då är det viktigt att man går och äter i lugn och ro och det är viktigt att äta ordentlig mat, inte hamburgare och pizza. Simmarna och tränarna brukar ibland äta gemensamt på lunchen på tävlingarna. Efter lunchen är det samma procedur igen som på morgonen – insimning och uppvärmning.

Diskvalificering: Simmaren kan bli ”diskad” och det händer alla simmare, Dock mycket ovanligt i fortsättnings tävlingar alltså alla barn 12 år o yngre.. Där arbetar man mer med att se vad man behöver rapportera till tränarna med vad som behöver förbättras. Det kan vara för tjuvstart (om man startar innan signalen ljuder). Annars kan det vara om man gör en felaktig vändning eller målgång. Det finns regler för alla simsätt, vändningar mm. Detta tränar man på träningarna hemma. Mer information om simsätts regler finns att läsa på Simförbundets hemsida www.simforbundet.se

Material: Ta med badkläder (flera ombyten), handdukar, träningsoverall, t-shirt, shorts, simutrustning (badmössa och simglasögon, gärna ett hänglås för att kunna låsa in sina saker. Ta gärna med lite egen fika att ha mellan loppen, kan vara någon macka och det är alltid bra med en banan. Tänk på att inte äta godis och ha inte med kolsyrade drycker under tävlingen.
Ta aldrig med glasflaskor in i en simhall. Däremot skall man ha sin vattenflaska med sig så att man kan dricka vatten och fylla på vätskebalansen. Har man mediciner, ta med dessa och prata med tränarna så att de vet vad man t.ex är allergisk mot eller om man har astma.

Prisutdelning: Tävla alltid mot dina egna personliga rekord! I fortsättningklass får alla barn 12 år o yngre oftast. Priser är alltid kul att få, men tyvärr kan inte alla få priser varje gång. Oftast är det tre eller sex stycken som får pris i varje gren.  Vid en prisutdelning har vi alltid en klubbjacka eller klubbtröja på oss vid en prisutdelningen.

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
 
Guldsponsor
Bronssponsorer